Waarom Mark Darcy waarschijnlijk van documentaire fotografie houdt.

Freebie 1920-72DPI-20

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kan er nog steeds ieder jaar van genieten als het weer bijna kerst is en de klassiekers weer op de buis verschijnen. New Year’s eve, Love actually en Bridget Jones’s Diary. 

 

Volgens wikipedia is Bridget Jones een realistische held. Ze heeft een succesvolle carrière, maar heeft moeite met op gewicht blijven en drinkt en rookt veel. Veel lezers en kijkers omarmen het personage dan ook om die reden. Het laat zien dat het perfecte plaatje lastig te realiseren is. Dit geeft veel lezers de geruststelling dat ze niet perfect hoeven zijn en ook niet hoeven te doen alsof dat zo is. (Aldus Wikipedia).

 

Eén van de meest ontroerende scenes vind ik als Mark Darcy na een ongemakkelijk diner achter haar aanloopt om haar te vertellen dat hij haar leuk vind. Ondanks dat ze een eigenaardige moeder heeft, een ontzettend slechte openbare spreker is en alles wat ze denkt zonder nadenken zegt. Hij zegt: Ik vind je heel erg leuk, gewoon zoals je bent. 

 

In een wereld waar social media filters eerder norm zijn dan uitzondering is het niet moeilijk om te geloven dat iedereen het beter voor elkaar heeft dan jij. Dat iedereen een perfect leven lijkt te leiden terwijl jij maar een beetje aanmoddert, met stift op de muren, vlekken op je shirt en iedere dag een paar uur tekort komt voor de dingen die je allemaal zou moeten doen. 

 

Ik denk dat het belangrijk is om er af en toe bij stil te staan dat niemand een perfect leven leidt. En dat instagram foto’s geen realistisch beeld geven van hoe het er echt bij iemand aan toe gaat. En ik denk dat het super belangrijk is, dat je dit ook aan je kinderen laat zien. Geef ze vanaf het begin af aan mee dat ze heel erg leuk zijn, gewoon zoals ze zijn. 

 

In eerste instantie door zelf het goede voorbeeld te geven. Want kinderen doen niet wat je zegt, ze kijken wat je doet. Dus trek een keer twee verschillende sokken aan, kies wél voor de foto waar je zelf niet tevreden bent over hoe je er op staat, eet een keer alleen maar ongezond en geniet ervan. 

 

En zorg thuis voor een omgeving waarin perfect niet de norm is. Hang foto’s aan de muren die laten zie wie ze zijn. Zodat ze er iedere dag aan herinnerd worden dat jij trots op ze bent zoals ze zijn. Zo trots, dat ze groot aan de muur hangen. Dat ze onderdeel zijn van een liefdevolle familie die allesbehalve perfect is. En dat dat precies de bedoeling is. Beter dan dat kan het niet worden!

 

Wil je oefenen om zelf betere foto’s van je gezin te maken? Schrijf je dan hier in voor het gratis E-book 10 tips om betere foto’s van je gezin te maken. Of wil je meer informatie over een imperfecte fotoreportage? Kijk hier voor meer informatie, en klik hier om je vragen aan mij te stellen.