Een goed gevuld idee

De_goed_gevulde_Stories_of_life_photography-1

Om bij Inge te komen rijd ik op een stuk snelweg in een uithoek van ons land. Achter Arnhem, aan het einde van de snelweg, gaat de weg over in een netwerk van gelijkwaardige kruisingen en verandert het asfalt in klinkers. Ik ben op weg naar De Goedgevulde Spaarvarkens. Een verwijzing naar hoe een varken vroeger als spaarpot gebruikt werd. Het hele jaar door werd het gevoerd met restafval om uiteindelijk (als hij goedgevuld was) geslacht te worden voor het vlees. 

Als ik op mijn bestemming aan kom wordt haar zoontje net door haar schoonmoeder opgehaald en is ze op weg om haar dochtertje naar de crèche te brengen. Maar de deur is open en ik kan alvast wel even kijken, ze is met 10 minuutjes terug. 

De_goed_gevulde_Stories_of_life_photography-10

Buiten tref ik een dertigtal varkens in allerlei kleurschakeringen bruin, die me nieuwsgierig aan staan te kijken. Het valt op dat ze behalve verschil in kleur ook duidelijk verschillen in grootte. Inge legt me later uit dat alles hier door elkaar loopt en dat er iedere paar weken een dier naar de slacht gaat. Niet in een mega vrachtwagen waar ze ingejaagd worden, naar een slachthuis honderden kilometers verderop, maar met een beetje geduld in een trailer naar de lokale slachter.

De_goed_gevulde_Stories_of_life_photography-6

Zwigjes

De varkens moeten wel tegen een stootje kunnen en daarom hebben ze een ander ras dan de roze varkens die je in een reguliere stal ziet. Maar wat dit bedrijf uniek maakt in Nederland is dat deze varkens gedekt worden door een wild zwijn. En dan ontstaan er ‘zwigjes’ en als ze groter worden, zwijnvarkens, zoals Inge ze noemt. Die zijn niet alleen veel beter bestand tegen het buitenleven, maar geven het vlees uiteindelijk ook een unieke smaak. Echte Hollandse Iberico varkens.

De_goed_gevulde_Stories_of_life_photography-12

Workshops en producten

Behalve het vlees wordt er in de webshop ook andere producten zoals zeep verkocht, niks van het varken gaat verloren. Ook geeft ze workshops over het houden van varkens, het maken van zeep of het uitbenen van een varken. Misschien geeft dat ook wel een mooi beeld van hoe ik Inge zie. Iemand met een enorme passie en liefde voor dieren en de wereld om haar heen, met genoeg Achterhoekse nuchterheid om een boerderij te runnen. Ben je benieuwd naar haar bedrijf of de producten die ze verkoopt? Je vindt de website hier en de webshop met producten hier. 

 

Hi! Ik ben Carolien, ik heb mijn liefde voor dieren samen gevoegd met mijn passie voor fotografie. Met Stories of life photography vertel ik persoonlijke verhalen van ondernemers die het verschil maken mét en voor dieren.

Ben je zelf ondernemer die met dieren werkt en ben je op zoek naar iemand die jouw verhaal kan vertellen met beelden? Die kan laten zien waarom je doet wat je doet en waarom mensen bij jou moeten zijn? Neem dan contact met me op en ik help je graag!